Verdriet duurt langer dan andere emoties – De Tijd

Verdriet hebben we liever niet. Vaak doet het denken aan een nare of zwaarmoedige ervaring. Van alle emoties heeft verdiet ook de meeste impact op mensen. Gevoelens van verdriet blijven dan ook veel langer hangen dan emoties als schaamte, verveling, opluchting en irritatie. Onderzoekers van de universiteit van Leuven hebben nu uitgevogeld waarom dit zo is.

Verdriet gaat vaak gepaard met gebeurtenissen met een grote impact, zoals een overlijden of een ongeluk. Volgens de onderzoekers hebben mensen veel meer tijd nodig om dergelijke emoties te begrijpen en te verwerken. De periode die nodig is om van verdriet te herstellen is langer dan bij andere emoties. Veel mensen gaan namelijk piekeren over wat er is gebeurd. Dat zeggen Philippe Verduyn en Saskia Lavrijsen van de Universiteit van Leuven in België. Hun onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Motivation and Emotion.

verdriet640

De Belgische onderzoekers vroegen 233 studenten om een recente emotionele periode terug te halen en daarbij aan te geven hoe lang die gevoelens duurden. De deelnemers moesten ook vragen beantwoorden over hoe ze met de emotie waren omgegaan. De onderzoekers konden zo al zien dat er een groot verschil zat in de duur van de emoties. Van de 27 emoties die ze tegenkwamen, duurde verdriet het langst. Gevoelens van schaamte, verrassing, angst, afgrijzen, geraakt zijn, irritatie en opluchting waren vaak in een flits weer voorbij.

Emoties die van korte duur zijn ontstaan meestal als gevolg van een gebeurtenis met weinig betekenis. Bij emoties die langer duren, bleek de impact stukken groter. Dat komt ook doordat die impact pas later zichtbaar kan worden, waardoor de duur van een emotie langer is.

Hoe meer ruminatie (het herhaaldelijk langdurig denken over (of herkauwen van) je gevoelens en problemen), des te langer blijft een emotie. “Ruminatie is de centrale determinant van waarom sommige emoties langer dan anderen duren. Emoties die geassocieerd worden met hoge niveaus van ruminatie duren het langst,” aldus Verduyn.