De Morgen

Verdriet blijft langer hangen

05-11-14, 07.27u – SV

1 ©THINKSTOCK

Verdriet is de menselijke emotie die het langst blijft hangen. We zouden er maar liefst 240 keer zo lang over doen om de emotie te verwerken dan pakweg schaamte, verveling of irritatie. Dat blijkt uit een onderzoek van de KU Leuven.

De universiteit onderzocht hoe lang we bepaalde emoties meedragen en waarom de ene gemoedstoestand langer duurt dan de andere.

Het team van de Leuvense universiteit vroeg aan 233 hogeschoolstudenten of ze recentelijk emotionele episodes hadden beleefd, en hoe lang die dan precies hadden geduurd. De deelnemers moesten ook aangeven welke strategieën ze hadden gebruikt om met die emoties om te gaan.

Verdriet blijft in ieder geval veel langer hangen dan andere emoties. Gemiddeld 120 uur of vijf dagen. Schaamte, angst of verveling zijn in een flits voorbij. “Dat komt omdat verdriet vaak hand in hand gaat met gebeurtenissen die een grote impact hebben, zoals een sterfgeval of ongeluk”, zegt onderzoeker Philippe Verduyn in het communiqué. “Je hebt meer tijd nodig om zoiets te verwerken en om te begrijpen wat is gebeurd.”